Øystein Dolmen

Øystein Dolmen har vært innom mange kunstneriske uttrykksformer i løpet av sin karriere. Selvsagt mest kjent for sangene om Knutsen & Ludvigsen i samarbeid med makkeren Gustav Lorentzen.

Han har også drevet utstrakt konsert- og teatervirksomhet, skrevet bøker, teater og arbeider for tiden med en ny animasjonsfilm om de to tunnelberne. (Premiere i 2020, som også er femtiårsjubileum siden den første plateugivelsen.)

Øystein Dolmen har i alle år vært ansvarlig for illustrasjonene av Knutsen & Ludvigsen, det være seg platecover og bøker. De senere årene har dette resultert i en rekke separatutstillinger rundt om i hele landet.

 

CV:

NTNU cand.mag historie/engelsk/sosiologi 1971.

KNUTSEN & LUDVIGSEN. Medskaper og medhovedmann sammen med Gustav Lorenzen fra 1970 til dennes bortgang i 2010. Har siden videreført historien om de to tunnelboerne frem til i dag.

PLATER:
En rekke plateutgivelser som har blitt belønnet med Spellemannspris flere ganger. Morgenbladet kåret i 2011 «Juba Juba» til tidenes femte beste plate uansett kategori. Blant kjente sanger finnes blant mange andre «Dum og deilig», «Kanskje kommer kongen» og «Grevling i taket».

BØKER:
Flere bokutgivelser om tunnelboerne er utgitt.

TEATER:
Siden 1973 har flere teaterforestillinger om Knutsen & Ludvigsen sett dagens lys, den første på Oslo Nye teater med legendene Rolf Just Nilsen og Harald Heide-Steen jr. i hovedrollene. Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen satte selv opp og spilte i flere egenproduserte forestillinger som ble spilt på blant annet  Oslo Nye Teater, Den Nationale Scene og Trøndelag Teater, samt på turneer rundt om i hele landet.

KONSERTER:
Fra 2003 reiste Knutsen & Ludvigsen rundt med eget band og opptrådte på de største festivalene i landet.

FILM:
Det første teaterstykket fra 1973 ble filmatisert i 1975, men folk husker nok best «Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» fra 2015.

«Knutsen & Ludvigsen og Det Store Dyret» kommer på kino i 2020.

ANDRE PROSJEKTER:
Dolmen og Lorentzen ga også ut en plate med «Bakklandet Bassangforening», og de hadde også noen års samarbeid med Arve Tellefsen, Kaare Ørnung og Gerd Gudding, noe som resulteret i flere turneer og plateinnspillingen «Du milde Mosart» der Tellefsen debuterte som sangartist.

 

ILLUSTRASJONER: Øystein Dolmen er mannen bak tegningene av Knutsen & Ludvigsen og har gjennom årenes løp illustrert plateomslag, bøker og i det hele tatt skapt det visuelle universet der Grevlingen, Det Store Dyret og Konduktøren har vært sentrale figurer.
Etter at Gustav Lorentzen gikk bort har Øystein Dolmen samlet og trykket illustrasjoner helt fra 1970, og også skapt en rekke nye i løpet av de siste årene.

TEKNIKK:

De tidligste tegningene ble påbegynt på papir og viderebehandlet digitalt. Mange av de senere bildene kan være tegnet på digitalt tegnebrett, og gjerne også bestå av importerte fotoelementer og klipp etter en slags collagemontering, i tillegg til tegning.

Alle verkene er nummerert og signert, og de er trykket på 285g Portrait Rag syrefritt bomullspapir fra PermaJet.

UTSTILLINGER:
Dolmen har, mellom mange andre gjøremål, siden 2012 hatt en rekke separatustillinger, blant andre:

Rockheim i Trondheim, Rock City i Namsos, Popsenteret i Oslo, St.Olavs Hospital (veggmaleri), Galleri Fenka i Levanger, Galleri SG i Trondheim, Røros Kunstformidling, Kristiansund Kunstforening, Holmsbustuene i Hurum, Aukrustsenteret i Alvdal.

Et pågående samarbeidsprosjekt sammen med grafittikunstneren Jame One har hittil resultert i blant annet to utstillinger på Galleri MAP i Oslo.

 

 

 

 

lagt til handlevogn